Historie TurbokvasnicPočátek turbokvasnic není přesně zdokumentován a přesně se tak neví kdy se lidstvo dozvědělo, že přidáním živin do kvasnic se zlepšila výkonnost šlechtěných kmenů lihovarských kvasnic.
Za zakladatele se považuje Gert Strand ze Švédska. Který komerčně uvedl na trh turbokvasnice někdy v 80.letech 20.století.Alcotec - švédské kvasinky překonány.
V roce 1996 společnost Alcotec překonala první švédské turbo-kvasnice zdokonalováním směsi ve svém výzkumném centru v Anglii. Mnoho kvasinek ostatních výrobců pocházejí od společnosti Alcotec a stala se tak dominantní značkou Turbokvasnic na celém světě.
Co jsou kvasinky?
Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které se intenzivně rozmnožují v přítomnosti kyslíku a poté co spotřebují veškerý kyslík převedou fermentovatelné cukry na alkohol. Bez kvasinek bychom nemohli vyrábět alkoholické nápoje.
Lihovarské kvasinky jsou zvláštním druhem kvasinek (Saccharomyces cerevisiae), který má obzvláště silnou schopnost metabolizovat cukr a produkovat alkohol jako vedlejší produkt. Lihovarské kvasnice mají velmi velký vliv na chuť a vůni výsledného destilátu. Je třeba zvolit správný druh kvasnic s příslušnými enzymy pro dokonalé prokvašení. Odměnou nám bude destilát správné chuti s vynikající vůní.
V rámci druhů lihovarských kvasnic (Saccharomyces cerevisiae) existuje mnoho kmenů kvasnic které mají různé výkonnostní charakteristiky a produkují různě aromatické kongenery(?).Přemýšlejte o tom v kontextů lidí. Všichni jsme patříme do stejného druhu ( Homo sapiens) ale také nejsme všichni stejní. Stejně tak je každý kmen lihovarských kvasinek jiný. Například kmen lihovarských kvasnic používaných v produktech Alcotec 48 má schopnost kvašení až do velmi vysokého procenta alkoholu (20 +%), zatímco produkují málo těkavých látek. Oproti tomu běžné kmeny kvasinek chleba Saccharomyces cerevisiae mají schopnost produkovat maximální CO2, aby způsobily kynutí těsta, ale obvykle umírají při mnohem nižších hladinách alkoholu, zatímco produkují vysoké množství těkavých látek. Výrobce Alcotec také používá pouze kmeny, které produkují specifické chuťové profily pro ovoce,whiskey,rum... Levnější varianty turbo kvasnic kteří někteří prodejci prodávají, by mohl být ve skutečnosti jakýkoli z řady kmenů, ale obvykle jsou kvasnice kmene používaného k výrobě ethanolového paliva (kmen s vysokou tolerancí k alkoholu, ale s malým ohledem na chuť).
(?)Kongenery: Kromě ethanolu, který je hlavní chemikálií alkoholických nápojů, se v nich také objevují kongenery. Mezi kongenery patří např. methanol,tanin, isopentanol, různé aldehydy nebo aceton. Tyto látky dodávají výslednému alkoholu charakteristickou chuť a aroma. Kongenery také zvyšují intenzitu "kocoviny'' po požití nadměrného množství alkoholu. Mezi alkoholy s vysokou koncentrací kongenerů patří whiskey,koňak, tmavý rum, tequilla... Mezi alkoholy s nízkou koncentrací patří vodka, gin, bílý rum apod.
Turbo kvasnice je vhodné přidávat do ovocných kvasů (obvyklé dávkovaní 1balení 135g na 100l kvasu).
Přidáním turbokvasnic do Vašeho kvasu docílíte:
- Vysoké alkoholové výtěžnosti - vyšší hodnota alkoholu také konzervuje Váš kvas.
- Dokonalého prokvašení bez zbytkového cukru.
- Silnější chuti i aroma výsledné pálenky
- Kvasný proces se nezastaví ani při vyšších hladinách alkoholu nebo nižší okolní teplotě.
- Snížení rizika plísní
Vývoj výživy kvasinek je pokročilá věda. Výrobce turbokvasnic alcotec má vlastní výzkum a získává výsledky z objemných fermentačních nádrží které nemohou jiní výrobci tak snadno aplikovat. Směsi ostatních výrobců turbokvasnic málo kdy prošly dlouhodobým testováním zaměřenou na alkoholovou výtěžnost, aroma a chuť výsledných produktů.
Speciální směsi kvasnic některé enzymy obsahují. Pokud Vaše kvasnice neobsahují potřebný enzym lze jej dodat zvlášť.
Enzym α -Amylase doporučujeme při ošetření zrna ještě před fermentaci. Poté se přidávají kvasinky včetně enzymů Glukoamylázy. (Rum Turbo w/GA , Whiskey Turbo w/GA apod.)
Kvasinky mají rády správné pH. Hodnota pH ve Vašem kvasu by měla být před kvašením 4-4,5 pH
Je nezbytnou součástí rozmnožování kvasinek na začátku kvasného procesu. Když spotřebují kvasinky kyslík přemění ho na alkohol. Intenzivním promícháním můžete provzdušnit Váš kvas.
Kvasinky jsou živé organismy a k správnému rozmnožování potřebují živiny. Kvasinky nemohou získat živiny pouze z cukru. V případě použití turbokvasnic jsou tyto potřebné živiny již obsažené v balení.